Hurghada - Egipt

What follows is in Romanian. I wrote it after coming back home. I was there as guide with a large group for the New Year's Eve. And it wasn't pleasant at all. Everybody asked me why. Well, you can find the answer below.

Egipt (cu poze)

Dupa nebunia creata pe aeroport din cauza zborului aluia de Sharm el Sheik anulat hai si noi la imbarcare. Da ce zici, ca am plecat la timp? aiurea. 1 ora si ceva intarziere. un tip la imbarcare care se dadea el mare ca lucreaza la Tarom nu a vrut sa numere tichetele de imbarcare, asa ca nu stiam cati oameni s-au urcat in avion. I-am zis ca nu plecam de acolo pana nu numara. Si ce ne zice..."am eu un feeling ca sunt toti" . Asta-i buna. Ma doare pe mine de feelingul lui. Pana la urma le-a numarat. si am plecat.

am ajuns pe la 9 jumate in Egipt. ne-au asteptat partenerii de la agentia de acolo, am luat vizele si hai la hotel. hotelul asta era de fapt un resort in mijlocul pustiului, cam la 45km de Hurghada. 5 stele. Pe afara e frumos. si camerele. dar un pic prafuit. se vede ca fac curat barbati. la ei femeile nu presteaza munca de jos. creed ca are cam 4 stele europene. mancare multa, tip bufet. oricum, spre sfarist toate felurile de mancare mi se parea ca au acelasi gust.
am apucat sa ajung pe fasia de plaja o singura data, si mi-am inrosit fatza :) am mai ajuns de 2 ori la piscina incalzita si la sauna. in rest, tot pe drumuri.

1. la cumparaturi in Hurghada. ca orice statiune care se respecta, are si o strada comerciala.magazine pe stanga si pe dreapta, tuciurii care trag de tine sa iei de la magazinul lor, galagie, claxoane, mizerie. era luminata doar strada principala. daca o luai cumva pe o strada laturalnica, ai fi dat imediat de locuintele localnicilor. cam ca la tiganii nostri. turistii s-au agitat ca nu le ajung 3 ore pentru shopping. asa o fi fost. mie mi-a ajuns jumatate de ora doar. trebuie sa ai nervi tari sa te tocmesti. acolo nici mancarea nu are pret. m-am targuit si la toaleta... cam peste tot. oricum, la inceput ti se spune un pret de cel putin 3 ori mai mare decat cel real. daca dai cat ti se cere la inceput fie ai prea multi bani la tine fie esti picat din luna. oricum nici vanzatorii nu te lasa sa pleci fara sa discuti. nu mi-a placut. ma enerveaza tipul asta de comert unde se tine cineva de capul tau pana iesi si nu-ti mai trebuie nimic.

2. cairo. aici a fost o adevarta nebunie. pana acolo se circula cu convoiul. un sir lung de autocare (lung adica peste 50 de autocare) cu masini de politie inainte si la coada. cica pentru securitatea turistilor pentru ca au existat cateva atentate la autocare. ma rog, nu am nimic impotriva. numai ca am plecat de la hotel la 1:30 dimineata. convoiul a plecat spre cairo la ora 3:00 si am ajuns cam la 9:30. soferul nu vorbea deloc engleza. nu intelegea nici macar "cold" si "hot". pentru ca la un moment dat se facuse asa de frig afara (si automat si inauntr) ca inghtasem toti. la popas am intrebat cum se zice "heat" in araba. si asa am reusit sa=l facem sa porneasca caldura. drumul a fost obositor. ca nici nu poti sa dormi, nici pe geam nu ai ce sa vezi... soferul gonea cu 130 la ora si ne=a cam dat palpitatii... ma rog. am ajuns. numa sa vezi grozavie. soferul nu stia incotro sa o ia. unde urma sa ne vedem cu celelalte doua autocare. si nu vorbea engleza!!!! si eu habar nu aveam ce sa zic. asa ca am inceput sa dau telefoane la cineva din alt autocar care vorbea araba sa-i spuna unde sa se duca.
in cairo locuiesc cam 16 milioane de oameni. asa ca iti poti inchipui cum e. cred ca doar 2-3 mil traiesc cum trebuie. restul, ca la satra. cu animale, canale insalubre, case darapanate... mare mizeri mare. a, si nu prea au reguli de circulatie sau semafoare. nu se semnalizeaza. fiecare pe pielea lui. dar au si niste rable de masini de vai mama lor.
Prima oprire a fost la muzeul de egiptologie, sa vedem ce au scos ei din morminte, si mai ales din cel al lui Tutankamon. un puhoi de lume ca normal, toate autocarele din convoi venisera aici. ne-a luat in primire un ghid si am intrat. si acum ma mir ca am reusit sa-i adun pe toti la autocar dupa aventura din muzeu. pe langa faptul ca nu aveai loc sa arunci un ac, toata lumea zbiera la toata lumea. ghizi la turisti, turistii la ghizi, turistii la alti turisti. mare nebuneala. cum am prins ocazia am iesit.

dupa asta am fost la piramide. ele in sine sunt interesante. doar ca pana ajungi acolo treci pe la o periferie de oras care nu vrei sa stii cum arata. cred ca am pus eu niste poze cu magari si carute. oricum acolo nu am avut prea mult timp de stat, si nici ce sa faci nu ai. ca povestea ne-a spus-o ghidul pe drum, in autocar. acolo am facut doar poze. si acolo comertul ambulant e in floare. ti se vand toate prostiile. si multi chiar cumpara.

la intoarcere nu a mai fost caravana. am mers de capul nostru. soferul a gonit la fel, 130 aproape constant. pe drum ne-am dat seama ca s-ar putea sa ratam masa de seara daca nu sunt aia draguti sa astepte. dai iar telefoane. soferul a mers el repede, dar sa vezi faza tare la sfarsit. in loc sa mearga la hotelul nostru, l-a incurcat cu altul. noi am vazut si hotelul nostru, undeva in departare, ca era luminat. dar nu ne-a ascultat. si uite asa am ajuns la poarta altui hotel. La Sheraton in loc de Intercontinental. Si iar am sunat la cel care vorbea araba sa-i explice ca a gresit drumul. si de ce plecasem primii din cairo, am ajuns ultimii. dar la timp pentru masa. ca altfel era vai de mine :)
si s-a mai incheiat o zi. in cairo am stat de fapt cam 6 ore. restul a fost pe drum :)

3. excursie cu submarinul in marea rosie. dupa parerea mea un mare fas. te transporta cu un vaporas pana la submarin. intr-unul intra cam 40 de oameni. si te scufunda pe la vreo 20 de metri. te uiti la niste corali, niste pestisori, si te scoate. nici apa nu era tocmai limpede. nu mi-a placut.

4. croaziera pe marea rosie. asta a fost interesanta. numai ca a batut vantul de nu-mi mai simteam fata. doritorii au facut snorkeling (adica iti da un tub, ocheari si labe si stai cu capul in jos in apa sa vezi corali). nu m-a tentat. dar excursia a fost placuta.

5. jeep safari. asta a fost cea mai tare chestie. ne-au luat de la hotel cu niste toiote 4x4. a urmat o zdruncinare de cam 1 ora. era greu si sa te tii de ceva. dar a fost palpitant. am ajuns intr-un final la satul de beduini care era destinatia finala. numai ca toate matele, stomacul, coastele si plamanii mei formau un amalgam.
beduinii astia traiesc in niste corturi in mijlocul pustiului. au animale, fac covoare/carpete si se ocupa si de turism. adica primesc turistii curiosi, le arata pe acolo chestii, ii dau cu camila si-si iau banii. si la noi a fost la fel. m-am dat si eu cu camila. trebuie sa fii tare de inima. urcatul si coboratul sunt groaznice. cand da sa se ridice, ridica mai intai picioarele din spate iar tu esti dat automat cu tot corpul brusc inainte. dar te zguduie rau. la coborare, e invers.intai lasa picioarele din fata. si tot asa ai senzatia ca pici de la 2m de pe animal. nici nu prea ai de ce sa te tii. sunt doua bucati de lemn, una in fata si una in spate. dar nu te ajuta prea mult. iar la mersul la pas, te da stanga-dreapta. daca cumva incepe sa alerge, atunci incepi si tu sa salti. miscarea e acum sus-jos. si iar toate matzele se amesteca :)

6. Luxor. iar sculat de dimineata, iar caravana... am ajuns la 9 si am luat la rand obiectivele. templul din karnak, valea regilor (unde e mormantul lui Tutankamon), templul lui hatcepsut, telmplul luxor. pietroaie. multe pietroaie. unele mai bine pastrate, altele destul de degradate. in luxor, aceeasi mizerie. dar fiind mai mic decat cairo si mai verde, pentru ca nilul e chiar acolo, nu se simtea chiar asa. templele sunt interesante daca ai timp sa stai sa te uiti. dar ca de obicei, noi eram pe fuga. hai colo, vezi asta, aia, stai sa nu ramai in urma, numara-i.. si tot asa. ghidul era pus pe fast forward. si cum nu se putea sa se termine cu bine, i-a stat ceasul. trebuia sa prindem caravana care pleca la 6 fix dintr-un anumit loc. si daca nu prinzi caravana, ramai in luxor peste noapte, pana pleaca urmatoarea. ajunsesem la ultimul templu, eu cu ochii la ceas...mai era putin de tot. el, nimic. relaxat baiatu. ii spun cat e ceasul, se uita la al lui si amuteste. nu vrei sa stii cum ar reusit sa-mi strang oamenii de printre pietroaie. ca templele astea au si un mare defect. se intind pe suprafete mari. cand am ajuns la locul de plecare al caravanei, ia-o de unde nu-i. era 6 si 10. am pornit pe autostrada dupa ea si prins-o. ne-au lasat sa intram si noi. si uite asa, cu chiu cu vai am prins si masa de seara. oricum nu-mi ardea de masa, dar erau turistii care au devorat tot ce au gasit.

cam astea au fost excursiile. oricum am facut tot ce se putea face. daca mai stateam o zi mergeam poate si la asuan. si chiar ca epuizam tot ce au astia in materie de turism.

dar aventura nu s-a terminat. in penultima seara vine asisten managerul hotelului la noi (tot zic noi pentru ca pentru cei 135 de oameni am fost 2 fete ca insotitori. eu si o fata de la agentia care a organizat toata nebunia asta. zice el "la masa de revelion grupul dvs a spart 200 de pahare. trebuie sa platiti. fiecare camera va avea 5 dolari pe nota de plata". tu ce ai face la faza asta? eu una am amutit. idiotii de la hotel au asteptat pana in ultima clipa sa ne spuna. nici macar nu stiam daca e adevarat. si oricum numarul era prea mare. am spus oamenilor si incet incet am gasit vinovatii. se sparsesera pahare intentionat, dar pana in 30. poate si mai putine. l-am chemat pe manager si am inceput sa ne targuim la pahare. a ramas ca s-au spart 30 si trebuie sa platim 150 de dolari. vai mama lor de hotel de 5 stele. ce tupeu pe capul lor sa ne acuze. cei care au spart au platit, dar a fost cu circ. nasol.

in ultima zi am plecat frumos la aeroport. in tara era mare ninsoare. nici nu stiam daca vine avionul. a venit, dar cu 1 ora si jumatate intarziere. si am ajuns in tara la 2 in loc de 12 noaptea. a venit dan sa ma ia, cu iulia. ca matizul iuliei era ingropat in zapada. am adormit pe la 4 cred, si la 7 a sunat ceasul sa plec la birou. minunat!!!!

Nu cred ca mai vreau in Egipt. O data in viata merita. sau poate o fi mai bine sa mergi de capul tau, nu cu 135 de oameni :)





Free Blog Counter
Poker Blog


2 comments:

  1. Such a nice article. Visit my website for more idea about travel. Veayoleta Travel

    ReplyDelete
  2. Am ras de am leșinat. Super amuzantă descrierea 😀😀😀

    ReplyDelete