Maxim Vengerov in Bucharest_Palace Hall_08.09.2009

......The long waited night arrived. Maxim Vengerov returned to Bucharest, not as violonist, but as conductor. No comments about this evening. I simply enjoyed the music, from beginning to end. I only have to add that the venue, The Palace Hall, was full. 3100 seats according to the organizers, plus a lot of people standing.

..
Palace Grand Hall
Series "Great Orchestras"
"GEORGE ENESCU" PHILHARMONIC ORCHESTRA
Conductor: MAXIM VENGEROV
Soloists: ALEXANDRU TOMESCU – violin, HORIA MIHAIL – piano, RAZVAN SUMA – cello
...
Program:
Beethoven – Overture "Leonora III" op. 72a
Beethoven – Triple Concerto for piano, violin, cello and orchestra in C Major op. 56
Beethoven – Symphony no. 5 in c minor op. 67
...
......Before watching the pictures, I found this nice interview signed by Daniel Popescu/AGERPRES, with Mr Tomescu talking about how important this concert and meeting Vengerov was for him and his colleagues. Alexandru Tomescu is playing a Stradivarius violin. The article is in Romanian.
....
......Violonistul Alexandru Tomescu, care va concerta, marţi seara, la Sala Mare a Palatului, alături de Orchestra Filarmonicii 'George Enescu', dirijată de celebrul Maxim Vengerov, a declarat, în aceeaşi zi pentru AGERPRES că, pentru el, întâlnirea cu violonistul rus îi va facilita o colaborare de excepţie.
......'Este o foarte mare bucurie, o triplă plăcere, atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei să prezentăm Triplul concert pentru piană, vioară, violoncel şi orchestră de Beethoven', a spus Tomescu.
......El a menţionat că întâlnirea cu Vengerov din cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional 'George Enescu' reprezintă o colaborare de excepţie.
......'De fapt îl ştiam cu toţii pe Maxim Vengerov ca violonist, dar am descoperit în el un dirijor de mare clasă', a mai spus Alexandru Tomescu, care, la repetiţii, s-a 'antrenat' pe o vioară românească, o copie Guarnieri, şi nu pe celebra Stradivarius Elder-Voicu 1702.
......'Sunt foarte mulţumit de ea. Cântă la fel ca şi Stradiverius', a glumit violonistul.
......Prezent la repetiţii, directorul artistic al Filarmonicii 'George Enescu', Nicolae Licareţ, a apreciat drept 'foarte importantă' colaborarea cu marele violonist rus.
......'De altfel, nu ne aflăm la prima colaborare, Vengerov a mai dirijat la Filarmonică. Mie personal îmi pare rău că violonistul Vengerov nu mai este prezent ca solist, deocamdată, sper. Talentul lui se manifestă şi pe podiumul dirijoral şi cred că această seară va înregistra un mare succes, la fel ca şi în precedentele prezenţe la Bucureşti', a spus Nicolae Licareţ.
......Violonist dotat cu un auz perfect, cu o inteligenţă sclipitoare şi o carismă rară, Maxim Vengerov impresionează şi cucereşte prin interpretările sale ce ating perfecţiunea tehnică, demonstrată în pasaje de o mare dificultate executate cu dezinvoltură dezarmantă.
......Născut în 1976, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, Alexandru Tomescu şi-a dovedit de mic talentul pentru muzică, confirmat ulterior prin numeroase premii internaţionale şi concerte pe cele mai cunoscute scene din ţară şi din străinătate.
......Solistul a studiat vioara la Liceul de Muzică 'George Enescu' sub îndrumarea mamei sale, prof. Mihaela Tomescu, iar în 1999 a absolvit cu notă maximă cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, unde l-a avut ca maestru pe renumitul violonist şi profesor Ştefan Gheorghiu.
......A participat la cursuri de măiestrie la Salzburg, Berlin, Freiburg, Los Angeles, Bergen, Interlochen, Dresda, Bucureşti, Sion, susţinute de renumiţi profesori, precum: Ruggiero Ricci, Trevor Williams, Igor Oistrach, Wolfgang Marschner, Heinz Rudolf, Hermann Krebbers, Sherban Lupu, Eduard Schmieder, Tibor Varga.
......O confirmare a talentului său neobişnuit o reprezintă cele 26 de premii internaţionale obţinute la competiţii din Germania (Berlin, Bayreuth, Schontal), Italia (Genova, Parma, San Bartolomeo, Stresa), Cehia (Praga, Usti nad Orlici), Polonia (Lublin), Coreea (Phenian), S.U.A.(Interlochen),Spania (Pamplona), Elveţia (Sion), Franţa (Paris), România (Bucureşti, Braşov).
......Solist permanent al Orchestrei Naţionale Radio, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente marca Stradivarius.
......Împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, Alexandru Tomescu a înfiinţat, în 2003, Romanian Piano Trio, formaţie deja cunoscută prin apariţiile în diverse festivaluri din ţară şi străinătate, precum şi prin turneele MusicON, organizate în premieră naţională. (sursa: AGERPRES)
....
From left to right: Alexandru Tomescu, Razvan Suma, Maxim Vengerov, Horia Mihail



One beautiful piece of Steinway
Saluting the audience
The encore of the three soloists. One piece by Piazzola

A rose from a fan
Saluting the brass



......Maxim Vengerov received this medal from the Minister of Culture, Mr Paleologu. The medal was offered in the name of the President of Romania. Several artists that came to the Festival received this. It has a name but as the mic was not working, I don't know how it's called exactely. But I'll find out.
.....EDIT: the name of the medal, in Romanian, is "Meritul Cultural in grad de Cavaler". I wrote some details here.


A long and beautiful speach.


......And now, please listen to the first part of the Triple Concerto by Beethoven. Daniel Barenboim, Itzhak Perlman and Yo-Yo Ma. It's beautiful. Daniel Barenboim is conducting the orchestra.



......Thank you Mr Vengerov. You actually did magic!

......PS: This is the encore the 3 soloists gave after the Triple Concert. It's Primavera Portena by Astor Piazzolla.

EDIT again. There are some comments regarding this concert. Anca Florea and Oltea Serban Parau declared this for AGERPRES.
...
.....Muzicologul Anca Florea apreciază că primul concert din seria 'Mari orchestre ale lumii' a celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional 'George Enescu', în care celebrul violonist rus Maxim Vengerov a dirijat Orchestra Filarmonicii 'George Enescu', avându-i ca solişti pe Alexandru Tomescu (vioară), Horia Mihail (pian) şi Răzvan Suma (violoncel), cu un regal Beethoven, a fost 'un concert al românilor'.
.....'Mă bucur că Vengerov a anunţat că va reveni, în curând, ca violonist, postură în care se simte mult mai bine', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Anca Florea, apreciind că 'Filarmonica s-a străduit să răspundă cerinţelor dirijorale'.
......Muzicologul a evidenţiat, de asemenea, prestaţia soliştilor din 'Romanian Piano Trio'.
.....'Sincer vorbind, i-am aplaudat în ordine valorică pe Răzvan Suma, Horia Mihail şi apoi, cu rezerve, pe Alexandru Tomescu', a spus muzicologul, care, 'în general', şi-ar fi dorit 'mai multă strălucire, mai multă implicare, o anvergură demnă de acest prim concert simfonic din festival'.
......Muzicologul Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef al Radio România Cultural şi director artistic al Formaţiilor Muzicale Radio, a sesizat acustica defectuoasă a Sălii Palatului, susţinând că a trebuit să se concentreze pentru a auzi soliştii.
......'Am venit la concertul dirijat de Maxim Vengerov şi avându-i ca solişti pe Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma ca la 'a doua deschidere' a festivalului, pentru că în ochii publicului larg concertele de la Sala Palatului rămân cele mai importante. Din păcate, sala are acum doar 2.500 de locuri şi s-a stat în picioare, iar multă lume nu a mai venit pentru că pur şi simplu nu a mai găsit bilete, ceea ce se va întâmpla la multe concerte de la acest festival. S-a vorbit despre o îmbunătăţire a acusticii dacă se reduce capacitatea sălii, poate o voi sesiza mai târziu. Ieri seară, deşi aveam loc în mijlocul sălii, la parter, a trebuit să mă concentrez intens pentru a auzi cu adevărat soliştii, deşi vizual era evident că ei fac toate eforturile pentru a transmite publicului mesajul cu intensitate. În cazul pieselor pur orchestrale, s-a auzit ceva mai bine, iar Maxim Vengerov rămâne un artist inegalabil şi atunci când se află în faţa orchestrei în calitate de dirijor. O amplificare care să ia în consideraţie şi soliştii într-o manieră mai clară cred că este de dorit şi că poate fi realizată pe parcursul festivalului' - a declarat Oltea Şerban Pârâu




Free Blog Counter
Poker Blog

3 comments:

  1. I too have bookmarked a bunch of videos on YouTube based on the program at Sala Palatului. You can see it here:
    http://www.youtube.com/view_play_list?p=242B28B04B647C2A

    Do you happen to know the name of the piece they played at the encore?

    ReplyDelete
  2. Dear Sir,
    Thanks for the comment. The encore was Primavera Portena by Piazzola. I put a video in the end of the post.
    Nice selection you have there. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  3. Thank you a lot :-) I am impressed I got this info. Listening to it as I am typing.

    ReplyDelete